Партийната борба в ДФЗ » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Партийната борба в ДФЗ

Вчерашното заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", на което за пръв път от седмици бе събран кворум, се превърна в истински фарс. Предварително обявеният дневен ред, включващ решения по забавени плащания за земеделци, не беше въобще разглеждан.


В началото на заседанието земеделският министър Димитър Греков е обявил, че иска оставките на директора на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, а те самите са отказали да ги подадат. Версиите как са се развили нещата оттук нататък обаче се разминават – самият Николов каза, че част от членовете в управата са започнали да напускат заседанието, а от пресцентъра на министерството – че всички членове на управителния съвет са подали оставки в знак на несъгласие с отказа на Николов да напусне. Второто обяснение обаче изглежда странно, тъй като, ако е имало единомислие за освобождаване на директора, то е можело да бъде подложено на гласуване уволнението му, каквото очевидно не се е състояло.

По неофициална информация за вчерашното заседание са променени цели шестима от десетте членове на съвета, с което близките до ДПС и министъра представители са получили мнозинство. Досега в органа, в който влизат основно заместник-министри, гласовете бяха разпределени поравно между БСП и ДПС.

 


Тотална промяна на членовете


Вчера от земеделското министерство единствено обявиха, че е събран кворум за заседание на Управителния съвет на фонда, но не казаха нито колко от 10-те членове са отишли, нито кои от тях. По неофициална информация в съвета е имало почти пълна промяна: освен земеделския министър и директора на фонда, които членуват по право, единствените, които са си запазили местата, са зам.-министърът от социалното министерство Светлана Дянкова и зам.-министърът на финансите Людмила Елхова. При всичко останали е имало подмяна.

Земеделският министър Димитър Греков е заменил и тримата зам.-министри във ведомството, които членуват в управата. На мястото на Явор Гечев от БСП е сложен парламентарният секретар на ведомството Атанас Добрев. Местата на другите двама зам.-министри Валентина Маринова и Бюрхан Абазов (ДПС) пък са били заети от директора на правната дирекция във ведомството Мариана Николова и секретаря Ася Стоянова. Промяна е имало и в министерството на околната среда. Новият министър Станислав Анастасов е освободил зам.-министъра от квотата на БСП Чавдар Георгиев и е упълномощил зам.-министъра от ДПС Дин Онбаши. Последната смяна е станала в икономическото министерство, където вместо досегашния представител зам.-министър Красин Димитров вече в съвета членува Анна Янева. Така най-малко шестима от членовете са близки до ДПС и министъра, а другите – до БСП.

 


Вредата от борбата за власт


При новото разпределение на силите в управата на фонда вчера бе свикано поредното заседание, на което според официалния дневен ред трябваше да се гледа отчет за усвояване на средства от програмата за селските райони, финансиране за имунопрофилактичната програма, заради която вече протестират и ветеринарните лекари, компенсации за унищожена реколта от миналата година, средства за животновъдството и др.

През последните няколко седмици агроминистърът настоява публично за оставки във Държавен фонд "Земеделие", като мотивите му са, че има прекалено много оплаквания срещу ръководството на ведомството. Министърът и директорът на фонда се обвиняваха взаимно в злоупотреби, а в началото на тази седмица отидоха на помирителна среща при премиера Пламен Орешарски. След нея беше обявено, че двете институции са "постигнали единомислие в позициите за подкрепа на земеделските производители" – нещо, което очевидно не се случи.

Вчера животновъдни организации, които дойдоха на заседанието на фонда, предупредиха, че се стягат за протести заради неизпълнени към тях обещания. Протести започнаха и ветеринарните лекари, чийто бюджет за имунопрофилактика трябваше да се гласува на проваленото съвещание.

Така и не стана ясно защо, ако враждуващите институции целят единствено решаването на проблемите на фермерите, на вчерашното заседание не се гласуваха първо решенията, свързани с тях, а след това да се разглеждат искания за оставки. Така апаратната борба за власт във фонда между ДПС и БСП носи само вреди.

 

За автора

Сродни публикации