Паламуд над килограм вадят рибарите в Ахтопол » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Паламуд над килограм вадят рибарите в Ахтопол

Акценти

  • Килограм паламуд струва 18 лв.

Толкова едри екземпляри у нас по това време на годината няма.

Тази година уловът на едър паламуд у нас изпревари обичайното за това време. В Ахтопол рибарите не помнят подобно нещо. Сега даляните са пълни с екземпляри с тегло от 1,20 – 1,50 кг. Мрежите се пълнят бързо и то с едра риба. По бреговете ни и то два до три пъти по-дребна тя се появява най-рано през септември, съобщи „Флагман“.

Екземпляри като днешните у нас могат да се уловят чак в началото или средата на месец октомври. Жителите и гостите на Ахтопол се възползват от възможността да закупят от прясната риба. Килограм паламуд струва 18 лв. Старите рибари коментират, че едрата риба е богата и на хайвер

Запознати смятат, че необичайното явление се дължи на изтеглянето на пасажа от Босфора към Русия. При достигането му до устието на основните руски реки, вливащи се в Черно море, се извършва и оплождането между мъжките и женските риби. Пасажите тръгват обратно на юг едва в края на юли. Интересното е, че пасажите от този вид риба никога не се отбиват по крайбрежието ни. Те се движат в дълбоки води. Недоказуемо е предположението, че военни учения в района на Босфора са дезориентирали рибата.

 

Сродни публикации