Пазете лозята от брашнеста мана през следващия седемдневен период » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Пазете лозята от брашнеста мана през следващия седемдневен период

Акценти

  • Ниската почвена влажност ще затруднява качественото извършване на механичните обработкилоз

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от горещо и сухо време.

Отсъствието на валежи със стопанско значение от началото на месеца с изключение на отделни райони в Южна България (Кърджали, Хасково, Елхово) и прогнозираното сухо време през следващите дни ще задълбочи дефицита на водните запаси при земеделските култури.

През периода при царевицата ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост, в зависимост от ранозрелостта на хибридите. Слънчогледът масово е приключил фенологичното си развитие. При реколтирането на културата е препоръчително влажността на семената да бъде 8-9% в зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията.

В овощните насаждения от сливи, круши, ябълки, праскови ще протича узряване на плодовете. При десертните сортове лози до края на периода ще се наблюдава узряване. При червените винени сортове ще се осъществява прошарване на зърната.

През периода агротехническите мероприятия са свързани с провеждане на дълбока оран на стърнищата от зимни житни култури предвидени за пролетна сеитба, подготовка и сеитба на полетата със зимна рапица, жътва на слънчогледа.

Ниската почвена влажност ще затруднява качественото извършване на механичните обработки.

Растителнозащитните дейности ще са насочени за опазване на зеленчуковите култури от болести и неприятели (мани, листни въшки, акари) и предпазване на лозовите масиви от брашнеста мана. Прилагането на продуктите за растителна защита да се извършва в хладните часове от деня и при тихо време.

Остава висока степента на пожароопасност.

Драгомир Атанасов, агрометеоролог към НИМХ

 

За автора

Сродни публикации