Падат над 90% от митата на селскостопанския износ за Япония » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

Падат над 90% от митата на селскостопанския износ за Япония

Акценти

  • Предстои ратифицирането на подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур.

Облекчаването на износа е споразумението с ЕС

Над 90% от митата за селскостопанския износ за Япония отпадат след сключеното споразумение с ЕС. Това заяви министърът на земеделието, храните и и горите Румен Порожанов на среща с предприемачи. Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур. Сред обсъжданите теми на срещата бяха и Общата селскостопанска политика след 2020 г. и сериозният проблем с липсата на работна ръка в земеделието.

“Нашето председателството съвпадна с кръстопътя в земеделието- дебатът за реформа на Общата селскостопанска политика”, каза Порожанов. Предизвикателството е какво и как да се промени.

Сближаването на субсидиите е тежка тема. За първи път имаме т.нар външна конвергенция, допълни още министърът.

За България няма да има намаление на директните плащания след 2020 г. Ще има дори леко увеличение от близо 1%.

Предвиденото намаление на средствата за развитие на селските райони пък могат да се компенсират изцяло с национално съфинансиране. По отношение на таваните на директните плащания позицията на България е, че те трябва да се определят индивидуално от страните.

Задвижихме 5 малки държавни помощи, посочи още министър Порожанов. Те са за минимандри, мобилни доилни апарати, сертификата GlobalGAP, за малки кланици и за малки хладилни бази и хидрокулери. Като мярка за решаване на тежкия проблем с осигуряване на работна ръка за сектора министърът посочи, че работодателите и в селското стопанство могат да се възползват от помощта за поемане на 50% от разходите за заплати и осигуровки за период от 3 до 12 месеца, ако бъдат наети трайно безработни или безработни под 24 или над 50 г. или с основно или по-ниско образование по Закона за насърчаване на заетостта.

 

Сродни публикации