Още 74 стопанства ще получат финансиране за техника от ПРСР » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Още 74 стопанства ще получат финансиране за техника от ПРСР

Одобрените проекти са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията е 24 555 890 лв.
Голяма част от предложенията са за трайни насаждения от орехи, бадеми и лешници или овощни градини от сливи, ябълки, круши и череши. Бенефициент от Кюстендил, например, планира да гледа праскови, нектарини, касис, арония и боровинки. Субсидията по мярка 121 ще му помогне да купи посадъчен материал и трактор и изгради ограда около съществуващите насаждения. Други стопанства ще купят системи за капково напояване, машини за прибиране на плодове, култиватор за торовнасяне и др. Подкрепени бяха и предложения за оранжерийни комплекси за домати, краставици, пипер, зеле.
Осем кандидата ще инвестират в складове за съхранение на зърнени култури. Бенефициент от област Видин ще купи GPS автоматизирана система за управление на селскостопански машини за отглеждане на мека пшеница и слънчоглед. Други пет проекта са за купуване на специализирана техника за лавандула, като в област Ямбол ще бъде изградено предприятие за изваряване на лавандулово масло. Трима бенефициенти ще инвестират в машини и съоръжения за отглеждане на десертни лозя.
Одобрените предложения за животновъдство са 18, като осем от тях са на кравеферми. Те ще купят балопреси, доилни зали, които отчитат млякото и прибират автоматично апаратите за доене, ехографи и др. Два свинекомплекса ще получат финансиране за нови постройки за угояване на свине, буферни резервоари и др. Одобрени са и предложенията на двама пчелари, като единият проект е за производство на биологичен мед. По него ще бъде купена автоматична разпечатваща машина с вибриращи ножове, съд за утаяване и съхранение на мед, система за подвижно пчеларство и др. Средства от ПРСР ще получи и овцевъдна ферма, в която се отглеждат дзвиски (млади овце, които не са раждали), както и кланица за агнета, две ферми за отглеждане на огушени патици и една за кокошки. В нея ще бъдат доставени машина за сортиране на яйца, вакуумна система за 12 яйца с трифазна помпа, пакетираща машина, хладилен камион и др.

 

За автора

Сродни публикации