Още вземат проби за чума от козите и овцете » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Още вземат проби за чума от козите и овцете

Акценти

  • Резултатите от направените проби би трябвало да станат готови до края на следващата седмица

Продължават действията по профилактика на овцете и козите в Ямболска област. Направени са почти 4 000 кръвни проби, като целта е да се провери има ли сред тях заразени с болестта чума по дребните преживни животни. Изследванията са направени в 182 стопанства разположиени на територията на разширената 20-километрова зона, която обхваща общините Болярово, Елхово и част от Стралджа. В наблюдаваната зона, която е 10 км са взети вторични кръвни проби, а в 20-километровата такава, изследванията се правят за пръв път. Паралелно с това продължават и клиничните прегледи, които са сравнително повече.

Все още остават неизследвани животните в град Болярово, където беше обявено вторичното огнище на чума по дребните преживни животни. Собствениците отказват да съдействат на ветеринарните власти и заради това им е съставен акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички останали животновъди са помогнали на специалистите и са им позволили да си свършат работата без да възпрепятстват ветеринарномедицинските дейности.

Резултатите от направените проби би трябвало да станат готови до края на следващата седмица. Продължава да бъде в сила забраната за търговия на животни и мляко в общините Болярово и Елхово.

 

Сродни публикации