Очаква се старт на приемите по подмерки 4.1 и 5.2 на ПРСР 2014-2020 през юни » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Очаква се старт на приемите по подмерки 4.1 и 5.2 на ПРСР 2014-2020 през юни

Акценти

  • Д-р Цвятко Александров, заместник-изпълнителен директор на БАБХ съобщи, че от началото на 2020 г. към момента огнищата при домашни свине в България са 17

През месец юни предстои да бъде отворен целеви прием за сектор „животновъдство“ по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. с бюджет около 30 млн. евро.

В края на месец юни се очаква да стартира друга нова подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ с бюджет близо 8 млн. евро.

Това става ясно по време на видеоконферентна среща на министър Танева, БАБХ, Центъра за оценка на риска по хранителната верига и представители на свиневъдния бранш у нас.

Министър Десислава Танева изтъкна необходимостта от полагане на максимални усилия от всички. Така ще се предотврати възникване на нови огнища на АЧС тази година.

„През тази година по ПРСР секторът ще бъде подпомогнат с близо 70 млн. евро. Към момента статистиката от другите страни относно разпространението на болестта не е много оптимистична. В началото на годината в България бяха регистрирани нови две големи огнища на АЧС“, припомни земеделският министър.

 

За автора

Сродни публикации