Очаква се сериозен скок в консумацията на изкуствено месо » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Очаква се сериозен скок в консумацията на изкуствено месо

Акценти

  • Очаква се ръстът в потреблението на „алтернативното месо“ да увеличи продажбите до 140 млрд. долара

Потребителите търсят все повече алтернативи на месните продукти.

С по-бързи темпове вече се променя потреблението на месо в световен мащаб. Някои хора се ориентират към по-здравословен начин на живот и изключват месните продукти от менюто си. Други пък са готови да продължат консумацията му, но в случай, че то е изкуствено създадено.

Различни проучвания по темата показват отношението на потребителите към такъв вид продукти. Повечето хора реагират положително на изкуствено създадените месни деликатеси и колбаси. Тези им нагласи дават основани да се очаква повишение на търсенето им през идните години.

Според предварителните прогнози все повече ще расте търсенето на „алтернативно месо“. Редица ресторанти в чужбина вече предлагат за вегани и вегетарианци меню, в което има „месни“ деликатеси, но приготвени от различни растения, които са добре овкусени с подправки. Техният вкус изключително много наподобява този на истинското месо, но е с различен състав, далеч по-ниска калоричност и съдържание на вредни мазнини. Очаква се ръстът в потреблението на „алтернативното месо“ да увеличи продажбите и те да достигнат 140 млрд. долара.

Все още лабораторно създаденото месо не е достъпно в търговската мрежа. Това обаче не спира веганите и вегетарианците да създават различни ястия на растителна основа, които набират популярност.

Смяната на потребителските предпочитания би оказала влияние върху производителите не само на месни продукти, но и на производителите на фуражи. Интересното е, че именно следвайки тренда някои от фирмите, които произвеждат изкуствени фуражи се готвят да започнат производството и на изкуствено месо. Сред компаниите пожелали да предприемат тази стъпка са Tyson Foods и Nestle.

 

Сродни публикации