Очаква се разпределянето на зелените плащания » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Очаква се разпределянето на зелените плащания

Акценти

  • Субсидията за биопроизводителите е в размер на 140 млн. лв. 

В последните 7-8 месеца бяха разработени 5 нови държавни помощи.

В петък, 19 април, в Бургас се проведе среща между земеделски стопани и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Тогава бяха дискутирани разпределяните средства по няколко мерки. Стана ясно, че проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развитие на селските райони са за 900 млн. лв. при субсидия от близо половин милиард.

По мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” проектите са 43% от всички договори, а като стойност 41%.

Субсидията за биопроизводителите е в размер на 140 млн. лв.

Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите – в животновъдството, обясни още министъра.

Коментирани бяха и 5-те нови държавни помощи за подкрепа на по-малките и средни стопани. Те бяха разработени през последните 7-8 месеца. Сред тях са и сертифицирането по Global G.A.P., подкрепата за покупка на хладилни съоръжения, изграждането на минимандри и кланици. Предвидено е за осигуряване на финансова помощ на животновъдите да бъде разработен и пакет de minimis за говеда, биволи и овце.

Към момента плащанията вървят регулярно по индикативния график. Очаква се тази седмица да бъдат платени т.нар. зелени плащания.

В срещата със земеделските производители в Бургас участваха и кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министър Янко Иванов и представители на МЗХГ.

 

 

Сродни публикации