Очаква ни предимно слънчев петък » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Очаква ни предимно слънчев петък

Акценти

  • Валежите ще започнат отново още от сутринта в неделя

Валежите ще продължат през почивните дни.

Предимно слънчево и топло ще остане времето днес. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще започне да се развива в следобедните часове над Източна България и планинските райони. Там на отделни места са възможни краткотрайни превалявания с гръмотевици. Очакваните валежи няма да са с интензивността на тези от предходните дни, а ще са по-леки. За днешния ден няма предупреждения за опасни явления.

В часовете до обяд ще остане почти тихо. Слаб вятър ще се появи по-късно през деня. До умерен от запад-северозапад ще бъде той в Дунавската равнина. Максималните температури ще варират от 25° до 30°.

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца, но и ще се повиши още.

Предимно слънчево ще остане времето до обяд по Черноморието. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. На места са възможни краткотрайни превалявания от дъжд. Температурите през деня ще са в интервала от 25°до 28°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала, а температурата на морската вода – 18° – 22°.

В планинските райони също ще бъде предимно слънчево в първата половина на деня. След обяд ще започне развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност, които ще донесат валежи на отделни места. Вятърът ще бъде до умерен, а по високите и открити части временно и силен, ориентиран от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра днес ще е около 21°, а на 2000 метра – около 15°.

Краткотрайните превалявания ще има отново в следобедните часове в събота. Те ще са предимно над Западна и Североизточна България. Дневните температури е се повишат до 31°-32°. Около 28° ще бъде максималната температура за София, а 26°-27° по Черноморието.

Валежите ще започнат отново още от сутринта в неделя. Те ще обхванат централните и северните части на страната. Гръмотевични бури ще се разразят над цяла България в часовете преди обяд. По-силни ще са те в югоизточните и североизточните райони. В часовете след обяд валежите ще продължат предимно над Северна България, като до вечерта те постепенно ще спират. Максималните температурите в неделя ще бъдат между 24° и 28°.

 

Сродни публикации