Очаква ли се скок в цената на брашното » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Очаква ли се скок в цената на брашното

Акценти

  • Спрямо същия период на миналата година сега изкупната цена на зърното е с около 15-20% по-ниска

С 5% по-ниски са добивите на зърно тази година, но за сметка на това качеството им е доста по-добро.

В Бургаско земеделските стопани вече са ожънали площите с пшеница, ечемик, рапица, овес и ръж. Вече е започнало прибирането на слънчоглед, а след него ще се премине и към реколтиране на царевицата.

Към момента стопаните в областта са по-притеснени от високите температури и засушаването. Паралелно с тях хората отчитат и спад в цената на зърното. Спрямо същия период на миналата година сега изкупната цена е с около 15-20% по-ниска. Точно това е една от основните причини хората да не продават зърното все още. При тези цени те няма как да покрия разходите си. Проблемът обаче е и в това, че към момента на световните пазари също беше отчетен спад в цените.

Стопани смятат, че при такава стойност на зърното няма причина за поскъпване на брашното и тревога, че това ще се случи. По-вероятно е тя да се запази без промяна. Разлика може да се очаква по-скоро за крайните продукти, а именно в цените на хляба и тестените изделия, тъй като върху тях рефлектират не само цените на суровините, но и разходите за труд, електричество и др.

 

Сродни публикации