Очакват се по-ниски добиви на грозде » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Очакват се по-ниски добиви на грозде

По-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде очакват производителите тази година. Причините за това са необичайните климатични условия, които предизвикаха болести по лозовите масиви в цялата страна. Очаква се реколтата да бъде с до 20% по-ниска.

За винопроизводителите 2014-та е истинско предизвикателство. Казват, че е най-трудната от цяло десетилетие насам, заради променливото време. Валежите, последвани от топлина и изпарения, са добре дошли за развитието на болести като маната, заради която гроздът изсъхва, обяснява агрономът Венцислав Кендеров.

Сортът грозде, който се оказва най-чувствителен на всички климатични промени през тази година, е мерло. Тази година настроенията на времето могат да се отразят на багрилните вещества, а след това – на цвета на виното.

Предизвикателството пред технолозите е да не го позволят.  "Каквито и климатични проблеми да има, ние правим всичко възможно, за да сме постоянни в качеството", обяснява технологът Светлозар Джуров.

По-малките добиви в комбинация с допълнителните средства за пръскане на растенията обаче най-вероятно ще доведат до поскъпване на цената на гроздето, а оттам и на виното.

За миналата година 250 000 тона грозде са преработени от винарските предприятия. Прогнозата на Агенцията по лозата и виното е, че през тази година количествата ще са близо с 20% по-малко.

Очаква се тази година износът към Русия да намалее наполовина, включително и заради кризата в Украйна, според прогноза на Агенцията.

 

За автора

Сродни публикации