Очакват се нови указания за мерките за биосигурност по време на лов » Съвети в земеделието

януари 28, 2020

Очакват се нови указания за мерките за биосигурност по време на лов

Акценти

  • Очаква се съвсем скоро промените в Закона за лова и опазване на дивеча да станат факт

До дни се очаква БАБХ да излезе с указания за задължителните мерки за биосигурност, които трябва да се спазват по време на ловния сезон за дива свиня.

Това съобщи пред журналисти в Русе областният управител Галин Григоров.

Въпросът е бил коментиран вчера на среща в Русе. На нея са присъствали заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев и представители на ловни сдружения от региона.

БАБХ ще конкретизира всички действия, които трябва да предприемат ловците преди навлизането в ловните полета, за да не се допусне разпространение на болестта африканска чума.

Те включват:

  • – дезинфекция на ръцете;
  • – дрехите и обувките;
  • – пръскане с подходящи препарати на автомобилите;
  • – влизане само през определени места в полетата и други.

Дискутиран е бил и въпросът за по-облекчения режим при отстрела на дива свиня.

На 28 август ловците от Русе и Бяла изпратиха декларация до Министерството на земеделието. В нея те поискаха промяна на условията за ловуване, за да се постигне желаната депопулация. Заплашиха, че ако това не се случи до 11 септември, ще излязат четири дни по-късно на национален протест в столицата. По думите на Григоров след проведените вчера разговори е станало ясно, че протест на 15 септември няма да има, но ловците остават в готовност.

Областният управител припомни, че се очаква съвсем скоро промените в Закона за лова и опазване на дивеча да станат факт. Те ще позволят да се изтегли датата за групово ловуване на дива свиня с кучета и на практика колективният лов да се разреши до 15 март.

 

За автора

Сродни публикации