Очакваните рекордни добиви държат ниски цените на зърното » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Очакваните рекордни добиви държат ниски цените на зърното

Очакваното вече се превръща във факт. Световната реколта от пшеница и царевица през настоящата пазарна година ще бъде огромна по количество, макар и на много места да е с понижено качество (специално при пшеницата).

Съответно ниските цени на зърното от основните износители се очаква да се запазят.

Допълнителен фактор, който има потенциал да потисне търсенето, а заедно с това – и цената на основните фуражни култури, се явява руското ембарго върху вноса на селскостопански продукти от САЩ, ЕС, Норвегия, Канада и Австралия заради ограничената по този начин търговия с месо и млечни продукти, коментира икономистът Николай Вълканов от Института по пазарна икономика (ИПИ).

С напредване на жътвата в Русия и Украйна се активизира предлагането на пшеница в Черноморския регион.

В руските черноморски пристанища цената на фуражната пшеница падна до USD 202/тон при условия на доставка FOB. Премията за хлебна пшеница с добри показатели (12,5% протеин) е висока – в рамките на USD 45-50/тон.

През втората седмица на август цената на хлебната пшеница за износ от Украйна се движи около USD 248/тон, а на фуражната падна под USD 200/тон при условия на доставка FOB.

В идния месец не се очакват особени промени в цените на пшеницата в Черноморския регион. Пазарни играчи споделят, че не очакват поскъпване, по-голямо от USD 20-30/тон в рамките на селскостопанската година.

 

Ситуацията в България

 

В България царевица и слънчоглед от новата реколта вече се търсят, съответно с доставка през октомври и ноември, но предлаганите цени трудно ще задоволят производителите – 200 лв/тон и 400-450 лв/тон от място.

Трудно е обаче да се очакват по-добри. При огромното производство на фуражни култури през тази година (голяма част от произведената пшеница в Европа няма да е с достатъчно добри показатели) и ниските цени при маслодайните семена и палмовото масло, фермерите ще трябва да преглътнат предлаганото от пазара.

 

За автора

Сродни публикации