Очакваме Брюксел да одобри нов прием за млади фермери » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Очакваме Брюксел да одобри нов прием за млади фермери

Държавен фонд „Земеделие” е изпратил запитване до Европейската комисия за одобрение на нов прием на проекти по схемата за подпомагане на млади фермери, съобщи пред журналисти зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Ако получим одобрение, по мярката ще бъдат пренасочени 27 млн. лева, които са от неизпълнени проекти, допълни още той.

По-рано, по време на брифинг след заседание на Управителния съвет на фонда, Гечев уточни, че в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и в ДФЗ има пълна мобилизация и експертите работят, за да не бъде „загубено и едно евро” от земеделските субсидии, които ни отпуска ЕС.

По мярка 121 – за модернизация на стопанствата, са отпуснати още 200 млн. лева допълнителни средства. За тези пари има подадени общо 930 проекта. Част от тях са отхвърлени или оттеглени, заради открити нарушения. Одобрени са 130 проекта, а пред подписване на договор са 690 проекта по мярката. "С тези проекти се затваря приемът по мярката", уточни Атидже Алиева – Вели, която отговаря за изпълнението на ПРСР.

Част от проектите по мярка 121 са били забавени от предишния ръководител на фонда.

Явор Гечев потвърди, че няма никакви проблеми с разплащането на средствата по проектите на земеделските стопани.

 

За автора

Сродни публикации