Официално откриха жътвата в Монтанско » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Официално откриха жътвата в Монтанско

Акценти

  • Към момента вече е прибран ечемикът от над 70% от площите, а очакваният добив е около 500 хил. т.

Към момента средните добиви на пшеница за страната са 537 кг/дка.

На 5 юли 2019 г. в землището на село Вирове, Община Монтана се състоя откриването на жътвената кампания. Официален гост беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя коментира, че вече повече от 22 % от площите с пшеница в страната са ожънати, а засети с културата са 11 315 991 дка. Отчетените средни добиви са 537 кг/дка. Според последните прогнози се очаква добивите на пшеница да достигнат около 5,6 млн. тона. Тази година продукцията от зърнени култури ще бъде добра. За това сочат и показателите в началото на кампанията по реколтиране на площите.

Към момента вече е прибран ечемикът от над 70% от площите, а очакваният добив е около 500 хил. т.

Министър Танева коментира още, че към момента се работи за програмиране на новата Обща селскостопанска политика. За намирането на най-добрите решения за нея и развитието на бранша е необходимо да се води диалог. Имено чрез него успехът на земеделците и държавата може да бъде постигнат.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пожела спорна жътва и добро качество на прибраната реколта. На събитието присъстваха народният представител Ирена Димова и Веселка Василева, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Монтана, който е домакин на тазгодишната официална церемония по откриване на жътвата.

 

За автора

Сродни публикации