Официално: Земеделците излизат от обхвата на Закона за горивата » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Официално: Земеделците излизат от обхвата на Закона за горивата

Акценти

  • Бензиностанциии и складове за горива ще бъдат запечатвани за 2 години, ако продават контрабандни нефтени продукти

Окончателно бяха гласувани промените в Закона за горивата на второ четене в Народното събрание.

Земеделските производители се изваждат от обхвата на този закон.

Такова беше и искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, припомни нейният председател Костадин Костадинов.

Ние, зърнопроизводителите, не сме търговци на горива, ние сме крайни потребители. Нашата дейност е строго разписана от закона – заплащаме акциз, ДДС и ползваме горивото за производство на крайна селскостопанска продукция. Всеки производител декларира горивото, с което работи – в деня на пристигането, с електронен подпис, изписва се посредством работни карти, както е по Закона за счетоводството. Така че, нашето отчитане на горивото е напълно ясно и проследимо. Това показаха и направените проверки от финансовото министерство – няма установен нито един случай на нарушение на закона от страна на земеделските производители“, каза още Костадинов.

С окончателните промени в Закона за горивата се облекчават финансовите изисквания за регистрация на търговците и банковите гаранции, които ще са в зависимост от оборотите на фирмите, за да не се нарушават конкурентните принципи на пазара.

Бензиностанциии и складове за горива ще бъдат запечатвани за 2 години, ако продават контрабандни нефтени продукти, а цистерните, които ги превозват, ще бъдат спирани от движение за 1 година. Занижават се и техническите изисквания към фирмите, които пълнят или продават втечнен газ. Първоначалното изискване да притежават поне 10 хил. бутилки беше редуцирано на хиляда. Глоба от 10 до 100 хиляди лева и имуществена санкция от 20 до 200 хиляди лева заплашва нарушителите.

Промените в Закона за горивата влизат в сила от 26 януари, тогава изтича и срокът за регистрация на земеделските производители. Около 9 хиляди стопани ще направят това.

 

За автора

Сродни публикации