Акценти
- Основна мярка в борбата срещу ябълковия плодов червей е пръскането с химически средства
У нас ябълката е основен овощен вид както по заета площ, така и по производство и стопанско значение. Плодовете и се предпочитат заради приятния вкус. Те са известни с диетичните и лечебните си качества – изключително важни за здравословното хранене на човека. Те съдържат захари /преобладава фруктозата/, органични киселини /ябълчена и лимонена/, дъбилни вещества, а аромат им придават етеричните масла. Ябълките са много полезни и заради богатото съдържание на пектин, минерални соли /желязо, манган, калий, натрий, калций/, витамини, целулоза, фитонциди и др. така необходими за човешкия организъм.
Плодовете са търсени както за прясна консумация, така и за приготвяне на ябълкови сокове, пюрета, компоти, мармалад, пестил, желе, оцет и вино. Ето защо всеки овощар държи да има в градината си повече ябълкови дървета. Получаването на здрави и качествени плодове се постига с много грижи. Провеждат се 14-18 третирания с химически средства, за да се опазят от вредители. Почвата трябва да се обработва редовно, дръвчетата да се торят и напояват, за да се получат желаните резултати.