От 10 янури започва подаването на данъчни декларации в НАП » Съвети в земеделието

май 25, 2024

От 10 янури започва подаването на данъчни декларации в НАП

Акценти

  • Данъчната декларация може да се подаде по електронен път или и на място в офисите на Агенцията

Данъчната кампания започва на 10 януари заради промени в законодателството.

Това съобщиха от НАП.

Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10-ти. Минималният осигурителен доход за земеделците е повишен с 5%.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март. Крайният срок за обявяване на доходите – 30 април. През март ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис.

Данъчната декларация може да се подаде по електронен път или и на място в офисите на Агенцията.

Важно за земеделските стопани – минималният осигурителен доход за тях, както и за тютюнопроизводителите, се увеличава от тази година с 20 лв. – от 400 на 420 на месец.

Решението беше взето от депутатите в началото на декември. Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на гражданите и фирмите ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари.

Плащания чрез електронната система за разплащане без такси или т. нар. виртуален POS се приемаха до края на последния работен ден на 2019-та. До тогава и земеделците избираха реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи директно от служителите на телефона на Информационния център на звеното.

 

 

 

За автора

Сродни публикации