Акценти
- Самите ядки са с ядро от амигдалин - цианогенен гликозид, който влияе на сладкия или горчивия вкус на бадемите
Горчивината на ядките може да бъде променена.
Изборът на опрашител е много важен за вкуса на бадемовите ядки. Именно по така той може да бъде модифициран.
Самите ядки са с ядро от амигдалин – цианогенен гликозид, който влияе на сладкия или горчивия вкус на бадемите.
Ако за опрашител се избере вид сладък бадем, то съдържанието на амигдалин в бадемовата ядка ще се намали с 21%. Така и ядките ще станат по-сладки.
Пласмента на бадемовите ядки до голяма степен зависи от формата и характеристиката на ядките. Тези от тях, които са с по-заоблени връхчета се използват много в хранително-вкусовата промишленост, особено в сладкарството. Сплесканите ядки пък са много подходящи за производството на шоколад и шоколадови изделия, тъй като формата им позволява по-лесното покриване с шоколадова маса. За производството на бадемов люспи пък предимно се използват продълговатите ядки.