От какво зависи вкуса на бадемовите ядки » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

От какво зависи вкуса на бадемовите ядки

Акценти

  • Самите ядки са с ядро от амигдалин - цианогенен гликозид, който влияе на сладкия или горчивия вкус на бадемите

Горчивината на ядките може да бъде променена.

Изборът на опрашител е много важен за вкуса на бадемовите ядки. Именно по така той може да бъде модифициран.

Самите ядки са с ядро от амигдалин – цианогенен гликозид, който влияе на сладкия или горчивия вкус на бадемите.

Ако за опрашител се избере вид сладък бадем, то съдържанието на амигдалин в бадемовата ядка ще се намали с 21%. Така и ядките ще станат по-сладки.

Пласмента на бадемовите ядки до голяма степен зависи от формата и характеристиката на ядките. Тези от тях, които са с по-заоблени връхчета се използват много в хранително-вкусовата промишленост, особено в сладкарството. Сплесканите ядки пък са много подходящи за производството на шоколад и шоколадови изделия, тъй като формата им позволява по-лесното покриване с шоколадова маса. За производството на бадемов люспи пък предимно се използват продълговатите ядки.

 

Сродни публикации