От какви болести ни пази консумацията на броколи » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

От какви болести ни пази консумацията на броколи

Акценти

  • Препоръчително е в менюто ни да присъстват още бяло, брюкселско зеле и карфиол

Кръстоцветните зеленчуци са незаменим източник на витамини, минерали и фибри.

Екип от учени в частен изследователски център, съвместно с Медицински център Beth Israel Deaconess, е успял да разработи смес от броколи и други кръстоцветни зеленчуци. Учените смятат, че с помощта на това съединение може да се ограничи развитието на различни тумори.

В редица други проучвания е доказано, че здравословното хранене може да подобри състоянието на раково болни хора. То може да забави или ограничи развитието на различни болести. Освен това съществува теории и изследвания, които доказват, че е възможно дори лечение на ракови заболявания. Това често се дължи на определена съставка в храните, която изолирано бива тествана за установяване на влиянието й върху раковите клетки.

Изследователите споделят, че е полезно да се консумира не само този зеленчук. Препоръчително е в менюто ни да присъстват още бяло, брюкселско зеле и карфиол. Всички те намаляват риска от развитието на ракови заболявания. Според ново проучване, дори е идентифицирана молекулата, която инактивира гена WWP1. Важно е да се спомене, че именно той е причина за противораковите свойства на този зеленчук. Проведените с животни изследвания са показали, че активността на раковите клетки се инхибира под въздействието на това съединение. Тъй като учените досега са работили в тази насока само с животни предстои да се докаже, че това е възможно и при хората.

 

Сродни публикации