От зимни температури зависи реколтата от плодове » Съвети в земеделието

май 26, 2024

От зимни температури зависи реколтата от плодове

Акценти

  • Днес и в следващите дни за почти цялата страна се очакват повече от обилни валежи

Засега зимата се отразява добре на овошките в Кюстендилско

Ако пчеларите в Кюстендилско изпитват тревоги за пчелите си, то хората, които отглеждат овошки са обнадеждени. Те споделят, че до момента зимата е била благосклонна към дръвчетата.

Ако се изпълнят оптимистичните им прогнози и обичайните зимни температури се задържи по-дълго, то реколтата може да бъде много добра. Важно е и през пролетта да няма градушки или сериозни температурни аномалии.

Много от стопаните в района си спомнят суровата зима преди две години. Тогава още през януари температурите драстично се понижиха и черешите в областта масово измръзнаха. Потърпевши споделят, че загубите са били почти на 100 %.

Миналата година също станахме свидетели на поледици, студ и климатични аномалии. Тогава масово измръзнаха дръвчетата в северната част на страната. Високите температури преди това ги подлъгаха. Когато вече бяха нацъфтели, поледици унищожиха всичко. В Кюстендлско обаче черешовата реколта беше добра. Добивите надхвърлиха 15 хил. тона.

Днес и в следващите дни за почти цялата страна се очакват повече от обилни валежи, а в края на седмицата и по-сериозно застудяване. За стопаните остава единствено да се надяват, че студовете няма да бъдат толкова сериозни, че да измръзнат овошките.

 

Сродни публикации