От днес ще изплащат обезщетения на животновъдите в Ямболско и Бургаско » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

От днес ще изплащат обезщетения на животновъдите в Ямболско и Бургаско

Акценти

  • Обезщетенията за животно да бъдат увеличени от 150 лв. на 190 лв. 
  • Има предприети допълнителни мерки за биосигурност за Ямболска и Бургаска област

Бурно и напрегнато протекоха почивните дни за живоновъдите у нас. Редица протести и опити бяха направени с цел възпрепятстване евтаназирането на овцете и козите в засегнатите, от чума по дребните преживни животни, области. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе на място разговори с хората. Той пое ангажимента да предложи за гласуване обезщетенията за животно да бъдат увеличени от 150 лв. на 190 лв.

Предстои днес да започне изплащането на компенсации на животновъдите в Ямболско и Бургаско. Тези от тях, които са участвали в схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини трябва да подадат  заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Това трябва да се случи в срок от 15 дни след ликвидирането на огнището. Заедно с документите за кандидатстване трябва да бъдат приложени и копия на документите, издадени от БАБХ , с които се удостоверява унищожаването на животните.

Финансовите средства могат да бъдат получени по банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните – Ямбол и Бургас.

Към предприетите досега мерки за биосигурност за Ямболска и Бургаска област има допълнения, които включват площадки за дезинфекция. На входно-изходните пътища на всички населени места, които влизат в обхвата на 10-километровата зона за наблюдение около огнищата има изградени площадки за дезинфекция на всички преминаващи превозни средства и хора.

 

Сродни публикации