От днес започват валежи и градушки » Съвети в земеделието

април 13, 2024

От днес започват валежи и градушки

Акценти

  • Заради предстоящия цикъл под наблюдение са много реки в цялата страна

Стабилизиране на времето ще има чак в четвъртък.

Студен фронт ще премине днес през страната. Слънчево ще бъде времето предимно в сутрешните часове. Около обяд облачността ще се увеличи, а след това на много места, главно в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд.

Само на отделни места те ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът днес ще бъде умерен до силен вятър, ориентиран от север-северозапад. В часовете преди обяд в Източна България той ще е ориентиран от югоизток. Температурите на въздуха ще са между 26 и 31 градуса.

Предимно слънчево до обяд ще остане времето и над Черноморието. В следобедните часове и там облачността ще се увеличи. Ще превали и прегърми. Вятърът по морския бряг ще бъде до умерен, ориентиран от  юг-югоизток. В по-късните часове от деня той ще смени посоката си, ще задуха от север-северозапад и временно ще се усили. Температурите на въздуха ще са около 26 – 28 градуса, близки до тях ще са и тези на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

Значителна облачност ще се развива в следобедните часове над планинските райони. Там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът в планините ще бъде умерен и силен от северозапад. На височина 1200 метра максималната температура ще е около 20 градуса, а на 2000 метра – около 13 градуса.

През днешния ден се очаква се бавно понижение на атмосферното налягане, което все още е малко по-ниско от средното за юли.

Какво време ни очаква в следващите дни?

Очаква се преваляванията да се усилят тази нощ. Те ще продължат утре през целия ден и в нощта срещу четвъртък.

Тези интензивни влияния са обусловени от средиземноморския циклон, които преминава над страната. Той ще е причина за локални интензивни валежи, гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и градушки. Очаква се валежните количества в някои райони да достигнат над 40 литра на квадратен метър за денонощието. За сряда за почти цялата страна е обявено предупреждение за опасно време. Само Северозападна България остава извън обхвата на тези интензивни явления.

Заради предстоящия цикъл под наблюдение са много реки в цялата страна. Ниво „Тревога“ е обявено за водоемите в района на Източна Стара планина и централната част на крайбрежието. Предупреждения има и за реките в Североизточна България.

Стабилизиране на времето ще има чак в четвъртък през деня. Тогава се очаква намаляване на валежите, но температурите ще се задържат около 25 градуса. До 27-28 градуса ще се повишат те през почивните дни.

 

За автора

Сродни публикации