От БАБХ призовават за увеличаване отстрела на диви свине » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

От БАБХ призовават за увеличаване отстрела на диви свине

Акценти

  • Изследването за трихинелоза винаги е било за сметка на ловците

От Агенцията не плащат на ловците за вземане на проби за АЧС и трихинелоза.

В края на миналата седмица беше проведена пресконференцията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На нея беше оповестена информация за актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

В прессъобщение от БАБХ поясниха, че никога не е заплащано на ловците за взети проби, нито за отстрел на дивеч, включително и диви свине. Изследването за трихинелоза винаги е било за сметка на ловците. Тяхно решение е било, в коя лаборатория и по какъв начин да изпратят за изследване пробите си. От друга страна, изследването на проби за Африканска чума по свинете винаги е било безплатно за ловците. Необходимостта от масово изследване за АЧС на отстреляните диви свине е отчетено от БАБХ. Именно по тази причина е създадена организация за едновременно вземане на проби за двете заболявания и служебно транспортиране на пробата от лабораторията за трихинелоскопиране до тази за изследване за АЧС.

От БАБХ вече няколко години поред призовават за увеличаване на отстрела на дива свиня. По този начин следва да се редуциране вероятността за разпространение на заразата сред дивата популация. Така през ловния сезон 2018 г. БАБХ намали цената за трихинелоскопиране в нейните лаборатории. Тя беше понижена от 12 лв. на 0,50 лв. Тази мярка не отчете осезаемо увеличаване на отстрела.

Според БАБХ недостатъчния отстрел е сериозен фактор за увеличаване на популацията на дива свиня. Освен това масовото подхранване също трябва да бъде преустановено незабавно.

 

За автора

Сродни публикации