От БАБХ ожънаха канабиса » Съвети в земеделието

май 25, 2024

От БАБХ ожънаха канабиса

Акценти

  • В резултат на акция в дома на извършителя са иззети 298 отрязани растения и 9 полиетиленови чувала със суха листна тревна маса

Служител на Агенцията е задържан за отглеждането на около 350 растения канабис

По информация на ОДМВР – Шумен става въпрос за 32- годишен мъж, който е работил в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). По професия той е ветеринарен лекар. Арестът му е извършен заради отглежданите от него близо 350 растения канабис. За целта е използвал имоти в кв. „Дивдядово“ и в село Янково. В първият извършителят е извършвал всички дейности по сушене на растенията. Във вторият имот, който е с площ приблизително 500 кв.м. и е разположен в землището на село Янково, са засадени и отглеждани 51 растения. Те са били с различна височина и листна корона. При 18 от тях е констатирана липсата на листна маса и съцветия, които са били отстранени предварително. По информация на задържания, грижите за растенията са били изцяло и само от негова страна. За добрия растеж и развитието им той ги е поливал и торил периодично. При проверката на място е уастановено, че някои от растенията са били с височина 3,90 м., а други между 1,70 м. и 2,50 м.

Проверка при шофиране и в дома на извършителя

Разкритието на органите на реда е направено след подаден сигнал, който е постъпил в полицията 15 дни преди акцията. При проверка извършена на 9 октомври около 18:40 ч. на ул. „Генчо Панайотов“ полицейски патрул е спрял водач на лек автомобил с шуменска регистрация. Той е бил управляван именно от въпросния, вече бивш, служител на БАБХ. Алкохолната проба, която е направена на място е показала 0,2 промила в издишания въздух. Органите на реда са направили и друг тест на нарушителя, който е дал положителна проба за канабис.

В дома на извършителя, на криминалното деяния, са открити растения, който са били поставени за сушене. Те са били с височина 1,00 – 1,50 м. При полевите тестове е установено, че растенията са канабис. В резултат на тази акция са иззети 298 отрязани растения и 9 полиетиленови чувала със суха листна тревна маса.

 

От по-късна информация публикувана от БАБХ стана ясно, че задържания служител на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен е отстранен от работа.

С публикувания материал екипът на „СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО“ ООД няма за цел да накърни авторитета на Българската агенция по безопасност на храните. Припомняме, че информацията описана по-горе е по данни оповестени публично от ОДМВР – Шумен.

 

 

Сродни публикации