Акценти
- Качеството на инспекцията трябва систематично да се проверява от служителите, за да не се окаже, че дефект в машините е причина за пропуски в сортирането на продукцията
Важен етап след брането на плодове е проверката.
Трябва да се извърши преглед за отстраняване на неподходящите от тях за преработка. Такива са плодовете с наранявания, нагнили места, развита плесен. При този вид отсяване се отстраняват и чуждите примеси.
Понякога инспекцията на плодовете се извършва ръчно на маси, но най-често това се прави на лентов или ролкови конвейер. Те се движат със скорост от 0,005-0,1 m/s. Ширината на работното място е 0.8-1.2 m.
Проверката на тези конвейери улеснява прегледа на плодовете и подобрява качеството на работа. Суровината на лентата се разпределя в един слой. За целта може да се използват лентови или ролкови конвейери и вакуумни агрегати.
Качеството на инспекцията трябва систематично да се проверява от служителите, за да не се окаже, че дефект в машините е причина за пропуски в сортирането на продукцията.