Отпускат 500 хил. лева за борба с доматения молец » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Отпускат 500 хил. лева за борба с доматения молец

Акценти

  • Градинарите трябва да представят декларация за наличие на доматен молец в парниците си

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2020 г.

Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Ресурсът е утвърден с решение на УС на ДФ „Земеделие”.

Приемът на заявления по схемата ще бъде отворен от 9 март до 30 септември 2020 г.

В срок до 30 октомври кандидатите по схемата трябва да представят:

  • – отчетни документи за закупените;
  • – приложени продукти и средства за растителна защита за контрол на доматения миниращ молец.

Срокът за изплащане на помощта е 15 декември.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя. Той не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Право на финансова подкрепа имат малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат домати в оранжерии с площ от най-малко 1 дка (0.1 хектара).

Градинарите трябва да представят декларация за наличие на доматен молец в парниците си. При масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури (пипер, патладжан и картофи), се предоставя предписание от ОДБХ за необходимостта от извършване на действия по предотвратяване разпространението на неприятеля.

Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФЗ, преди дейността по контрол на вредителите да е започнала.

Напомняме, че при използването на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба, земеделските стопани трябва да имат преминато „Обучение на професионални потребители на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба“ или висше образование с направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“, за получаване на Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията.

Курс по растителна защита 30 часа – 728х90

Допълнителна информация за обучението за придобиване на Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията можете да намерите ТУК.

 

За автора

Сродни публикации