Отпускат помощи за борба с вредителите по доматите » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Отпускат помощи за борба с вредителите по доматите

Акценти

  • Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите.

Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Ресурсът е утвърден с решение на УС на ДФ „Земеделие”.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец.

Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя. Не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Право на финансова подкрепа имат малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат домати в оранжерии с площ от най-малко 1 дка (0.1 хектара).

Градинарите трябва да представят декларация за наличие на доматен молец в парниците си. Също така и предписания от ОДБХ за унищожаване на вредителя.

Предстои изготвяне и утвърждаване на указания за прилагане на държавната помощ.

„Съвети в земеделието“ ООД съвместно с лицензиран ЦПО към „ДК ГРУП БЪЛГАРИЯ“ ООД организира и провежда курсове по растителна защита за придобиване на Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията. За всички, които преминат курса преди 30 септември важат промоционални условия.

ЦПО към „ДК ГРУП БЪЛГАРИЯ“ ООД е одобрен от Българска агенция по безопасност на храните като обучаваща институция за земеделски стопани за придобиване на Суртификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията.

За да научите повече за необходимия курс можете да прочетете ТУК.

 

За автора

Сродни публикации