Отново Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Отново Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич

Акценти

  • От 2018 г. досега 1 е огнището при домашни свине и 27 са положителните диви прасета в областите Силистра, Добрич и Варна

БАБХ отново констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине. Те са в община Алфатар, област Силистра и в община Тервел, област Добрич.

Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса при общо 3 животни.  Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите изпълнение на заповеди на БАБХ.

Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 г. до този момент.

Създадени са инфектирани и буферни зони. Те са съобразени със стратегията на ЕС за АЧС и принципите за регионализация при контрола на заболяването при диви свине. Не спират дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение. Това става чрез извършването на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Предприетите мерки са въведени чрез заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.

Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност. Те не трябва да имат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в изготвената интерактивна карта. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете ТУК.

Всичко за болестта можете да прочетете ТУК.

 

 

За автора

Сродни публикации