Отлагат планираната евтаназия на две стада » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Отлагат планираната евтаназия на две стада

Акценти

  • Засиленото движение през областите поставени под карантина може да се разпространи болестта и в други части на страната

Днес трябваше да бъде извършена евтаназия на две стада, в който има регистрирани положителни проби на зараза с чума по дребните преживни животни. На извънредна пресконференция по-рано днес министърът на земеделието, храните и горите и министърът на вътрешните работи показаха документи от френската лаборатория изследвала пробите от животните у нас.

Временното отлагане на умъртвяването на животните не отменя или обезсилва по никакъв начин предприетите вече мерки за дезинфекция и обеззаразяване, напротив. Вътрешният министър призова всички хора да проявят разбиране и съпричастност и тези, който са решили да отидат или са в района на заразените населени места да ги напуснат, за да не се превърнат неволно в разпространители на заболяването. Той изрази опасения, че засиленото движение през областите поставени под карантина може да се разпространи болестта и в други части на страната. Към момента продължава да се работи изключително усилено за неразпространение на чумата.

 

Сродни публикации