Отлагат новия Закон за горивата » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Отлагат новия Закон за горивата

Акценти

  • Решението на парламента са подкрепили 112 народни представители

Закона влиза в сила от 1 юли 2019 след шестмесечна отсрочка

На парламентарното гласуване днес беше прието предложението на Министерския съвет за отлагане влизането в сила на Закона за горивата. Това решение получи подкрепа от 112 народни представители. 28 са въздържалите се. На 1 юли 2019 г. ще започне да действа Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

На 17 януари 2019 г. парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона. Много от търговците на горива и превозвачите изразиха своята готовност да излязат на протест. Те възразиха срещу измененията в закона. В тяхна защита и омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд. Тя също застана срещу промените. Това се случи още по-рано, на 8 януари.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) поискаха Закона за горивата да влезе в сила още на 28 януари 2019 г. Решението за отлагането му накара Българската петролна и газова асоциация да напусне КРИБ.

 

Сродни публикации