Откъде идва гладът ни за вредни храни » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Откъде идва гладът ни за вредни храни

Акценти

  • Стресът и състоянието на чревната ни микрофлора също влияят на желанието ни за храна

Вслушвайте се в сигналите на тялото си и му осигурявайте подходящите храни.

Упоритото ни желание за вредни храни понякога е толкова силно, че не ни дава мира. То често ни подсказва за недостиг на важни вещества, от които организмът има нужда.

Според учените желанието за шоколад е породено от недостига на магнезий. Той може да бъде набавен и от по-здравословни храни. Добри източници на важния елемент са: ядките, сушените плодове, бананите, тъмните листни зеленчуци и др.

Интересното е, че върху желанието ни за нездравословни храни влияние имат психологическите и социокултурните компоненти. В различните страни по света самата култура и традиции донякъде провокират желанието за определени храни.

Често консумацията на сладкиши и лакомства пораждат положителни емоции и будят чувство на радост у нас. Според учените съставките отговорни за това се съдържат и в някои солени храни като сирена и салами. Въпреки това често предпочитаме сладкото пред соленото. Още повече, че емоциите ни понякога будят спомени за дадена храна, която от носталгия бихме искали да хапнем.

Оказва се, че стресът и състоянието на чревната ни микрофлора също влияят на желанието ни за храна. Дисбалансът  на елементи в тялото и неподходящата диета също може да ни подтикнат към прекомерна консумация на преработени храни, вместо към пресни плодове и зеленчуци.

Учените смятат, че ако по-често хапваме свежи и пресни храни, то постепенно ще развием и предпочитание към по-здравословното хранене. Така предпочитанията ни ще натежат в полза на продукти различни от шоколад и сладкиши.

 

Сродни публикации