Откъде дойдоха парите за дезинфекционни съоръжения по ГКПП-тата » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Откъде дойдоха парите за дезинфекционни съоръжения по ГКПП-тата

Акценти

  • Тази година в началото на юли Министерскиятсъвет отпусна още 4,5 млн. лв. за борба с АЧС

Средствата за борба с Африканската чума по свинете ще бъдат преразпределени

През лятото на тази година бяха предприети редица мерки за превенция и борба с болестта Африканска чума по свинете. По тази причина, в началото на юли, Министерският съвет отпусна още 4,5 млн.лв.

Тогава част от изпълнените мерките бяха с информационна насоченост. Целта им беше да се внесат яснота относно методите за защита и недопускане разпространението на болестта в страната. Освен оградата по сухопъната ни граница бяха обособени и места за първична обработка на дивите свине. Бяха направени съоръжения (ями) за отпадни животински продукти към ловните дружинки. Това позволи да не бъдат разходвани допълнителни средства от бюджета.

На 30 август беше регистриран първият случай на зараза с АЧС у нас. За откриването на ловния сезон и през него трябваше да бъдат спазвани мерки за превенция. Ловците минаха обучение как да вземат проби от отстреляните животни. За целта бяха закупени допълнителни консумативи и диагностикуми от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С тях трябваше да се открива и доказва на заболяването.

Одобреното преразпределение на средствата ще обезпечи и ремонта, оборудването и изграждането на дезинфекционни съоръжения по Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната.

 

Сродни публикации