Откриха трупове на 15 глигана в Шуменско » Съвети в земеделието

декември 09, 2022

Откриха трупове на 15 глигана в Шуменско

Акценти

  • През последните седмици майстори на пушката коментираха, че заради дългото отсъствие на ловците из горите, сега може да ги чакат изненади и прогнозите им се сбъднали

Откриха най-малко трупове на 15-16 диви прасета по време на неделния лов в района на община Върбица в Шуменско.

На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната управа и полиция.

Районът е отцепен, научи „Агенция Монитор“.

Находката „изплувала“ при откриването на сезона в ловището на Върбица.

Майсторите на пушката коментираха, че заради дългото отсъствие на ловците из горите, сега може да ги чакат изненади и прогнозите им се сбъднали. Излезлите на излет се натъкнали на множество умрели глигани, като повече от половината от тях били във фаза на разложение. Симптоматиката и масовостта давали основание да се мисли, че става въпрос за свинска чума.

„Късно вчера ни подадоха сигнал, посетихме района. Има наистина умрели прасета. Днес ще бъде извършено повторно претърсване на района и ще бъдат взети проби от намерените животни за да се установи наличието на вируса на АЧС – коментира в понеделник сутринта Тервел Стефанов.“ – ловен експерт в СИДП.

На 6 август т. г . при обход на горските територии служители на ДГС „Върбица“ бяха намерили полуразложено прасе в местността „Елешница“, на 10 километра от с. Бяла река. Ден по-късно била изпратена проба за изследване, а Националната референтна лаборатория оповести положителен резултат за вируса на Африканската чума по свинете, а районът към „Елешница“ беше блокиран. Тогава бяха затворени и туристическите пътеки, а в гората бяха поставени и камери за денонощен контрол на трафика на хора.

 

За автора

Сродни публикации