Откриха техническо палмово масло в млечни продукти » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Откриха техническо палмово масло в млечни продукти

Акценти

  • Техническо палмово масло съдържа токсични съединения

В Русия е нужен по-строг контрол върху производството на храни.

Екип от експерти в Русия е направил проучване за съдържанието на палмово масло в хранителните продукти и по-точно в млечните. Интересното е, че резултатите са били стряскащи.

Оказало се е, че някои производители добавят не какво да е, а техническо палмово масло. Честа практика е в млечните продукти да се слага палмово масло, но е недопустимо то да се заменя или смесва с техническо.

Добре известен факт е, че палмовото масло фигурира в много храни, от бонбони  до млечни продукти. Експертите споделят, че консумацията му не е толкова опасна. Проблемът е наличието и употребата на техническо палмово масло в храните. Особеното при него е, че съдържа продукти от окисляването на мазнините от кислорода. Те са токсични и вредят на човешкото здраве. То не трябва да бъде консумирано, но някои производители не правят разлика и го добавят в продуктите си.

След разкритията експертите призовават за затягане на контрола върху производството на храни с палмово масло. Според тях е необходимо да се следи и производството на фуражи, употребата им, а също и производството на продукти с животински произход.

 

Сродни публикации