Откриха птичи грип и в село Богданица » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Откриха птичи грип и в село Богданица

Акценти

  • В 3-километрова предпазна зона попадат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово

Заради заболяването там ще бъдат умъртвени 39 000 кокошки носачки

Ново огнище на птичи грип е открито във ферма в село Богданица. Информацията е потвърдена вчера. Става въпрос за 39 000 заразени кокошки-носачки. Във връзка с наложените мерки за ограничаване разпространението на болестта е разпоредено унищожаването на животните. В стопанството е констатиран висок процент на смъртност.

Предстои да бъдат изтеглени от търговската мрежа всички яйца от заразените животни. Това засяга и партидите добити още преди 21 дни. След евтаназирането на птиците те ще бъдат загробени. Ще се направи и дезинфекция на помещенията, в които са били отглеждани. Предвидени са и финансови обезщетения за собствениците на пернатите.

В 3-километрова предпазна зона попадат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово.  10-километрова наблюдавана зона включва 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско.

В гореописаните зони е забранена търговията с птици и яйца за разплод. Допуска се клане единствено и само при спазване на изискванията на нормативната база.

С цел неразпространение на болестта са забранени пазарите, панаирите и изложбите за птици.

 

Сродни публикации