Откриха мъртва риба в река Янтра » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Откриха мъртва риба в река Янтра

Акценти

  • Няма химическо замърсяване на водата от промишлени източници

Експерти и лаборанти от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново провериха сигнал за умряла риба в река Янтра.

Сигнал за мъртви екземпляри при бента на ул. „Крайбрежна“ и при моста под крепостта „Царевец“ е подаден вчера, на 27 август 2019 г. предаде ИА „Фокус“.

Незабавно са предприети действия и е извършена проверка на място. Установено е наличието на умряла риба от различни видове и с различни размери. В отсечките преди бента до моста на кв. „Чолаковци“ и след моста под „Царевец“ такива не са намерени.

Стойностите на показателя рН и електропроводимост показват, че няма химическо замърсяване на водата от промишлени източници. Анализът на получените резултати за показателя разтворен кислород сочи, че на мястото с умрялата риба до бента стойността е ниска – под 4 mg/l. Вероятно това е и причината за проблема. Изчерпването на кислорода във водата на река Янтра в този участък може да се обясни с наличието на голямо количество задържани утайки/наноси до бента, маловодието, високите температури и ниската скорост на реката.

 

Сродни публикации