Откриха диво прасе край Лом, заразено с африканска чума » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Откриха диво прасе край Лом, заразено с африканска чума

Акценти

  • Започват и клинични прегледи на прасетата в 10-километровата зона около село Долно Линево

В землището на село Долно Линево, община Лом, е открито диво прасе, заразено с вируса на Африканската чума, съобщиха от дирекцията на БАХ в Монтана.

Това е първият случай на болестта в областта.

Заразата е потвърдена при изследване на проба от животното.

Започва евтаназиране на прасетата в 3-километровата зона от селото. В нея има само домашни свине, няма индустриални ферми.

Започват и клинични прегледи на прасетата в 10-километровата зона около село Долно Линево. Експерти на БАХ се срещат със собственици на прасета и ги запознават с необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

„Утре сутринта ще поканим председателите на ловните съюзи, сдружения и горските, за да ги запознаем с новите мерки. Те са ни дадени като препоръки от двама експерти на Европейската комисията по здравеопазване. Вчера бяха на терен в огнищата в Северна България и Бръшлен. Те ще бъдат оформени в правила и заповеди. Ловните дружинки ще претърсят инфектираните зони, за да откриват трупове на дива свин, за да се намали популацията“, каза още тя и призова стопаните да разберат проблема и да не укриват прасетата си.

 

За автора

Сродни публикации