Откриха дива свиня заразена с АЧС » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Откриха дива свиня заразена с АЧС

Акценти

  • Трупът на дивото прасе е открит на около 18 км от село Тутраканци

Ловците от Девня не са взели проба от трупа на животното, а са го прибрали

От началото на годината досега у нас не бяха констатирани случаи на зараза с Африканска чума по свинете. Преди дни  в Областна дирекция по безопасност на храните – Варна от землището на квартала Повеляново, Девня, е подаден сигнал за умряло диво прасе. Това се е случило на 10 февруари 2019 г. Ветеринарен лекар е посетил мястото за оглед и е взел проби от трупа на животното. При проверката на място е установил, че дивото прасе е мъжко, около 70 кг. С протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.

В дадения случай представителите на ловната дружинка не са предприели нужните мерки, за да вземат проби и да унищожат трупа на животно. Те са го транспортирали до имот в квартал Повеляново, град Девня.

Ловците са открили дивото прасе на около 18 км от село Тутраканци. Там в края на месец август 2018 г. беше обявено първото огнище на заболяването при домашните свине.
С цел защита и недопускане разпространение на болестта бяха предприети редица правила и мерки за запазване на биосигурността в страната. Неспазването им може да създаде условия за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Необходимо е отговорно отношение както от страна на ловците, така и от страна на стопаните на домашни прасета.

Болестта се характеризира с висока смъртност, бързо и лесно разпространение. Срещу нея и за лечението й ваксина няма. Финансовите загуби, които възникват като резултат от разпространението й са много големи.

 

Сродни публикации