Откриха глифозат в почти всяка марка бира и вино » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Откриха глифозат в почти всяка марка бира и вино

Акценти

  • В САЩ са тествани общо 20 алкохолни напитки и глифозат е открит в 19 от тях

Американските и немските потребители консумират алкохолни напитки с остатъци от глифозат.

Няколко проучвания, проведени в САЩ и Германия, са показали, че остатъците от глифозат могат да бъдат намерени в повечето марки бира и вино. В тестовете са включени напитки, считани за биологични, съобщи farmer.pl.

Глифозатът е основната активна съставка на популярния хербицид. Според различни изследвания той е определен като канцероген. Световната здравна организация също го е определила като причинител на ракови заболявания и други здравословни проблеми.

Американското проучване шокира потребителите. От доклада на американската група PIRG за обществения надзор стана ясно, че по-голямата част от бирите и вината в САЩ съдържат  глифозат.

В изследването са включени 5 популярни винени марки. Сред тях са: Beringer, Barefoot и Sutter Home. Има и 15 марки бира сред, които са: Budweiser, Coors, Miller Lite, Sam Adams, Samuel Smith Organic и New Belgium. Тествани са общо 20 алкохолни напитки и най-лошото е, че глифозат е открит в 19 от тях. В тестваните продукти има 4, които са продавани като органични. От тях 3 са били с остатъци от глифозат.

Подобни проучвания са проведени и в Германия, където резултатите са били още по-стряскащи. Институтът за опазване на околната среда в Мюнхен е изследвал 14 от най-популярните марки бира на германския пазар и във всяка една от тях е открит глифозат.

 

Сродни публикации