Открити уроци разпалват детския интерес към меда и пчелите » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Открити уроци разпалват детския интерес към меда и пчелите

Акценти

  • По време на откритите уроци малчуганите научават много полезна информация и получават по едно малко бурканче мед, за да са здрави и силни

Биопчеларят Димитър Костадинов се стреми да научи децата да се хранят здравословно и да консумират мед и пчелни продукти.

Българските деца и ученици имат нужда от знания за полезността и начина на консумация на мед и пчелни продукти. В тази връзка Сдружението на биопчеларите е поело инициативата да провежда срещи с младите. Такава се проведе и в плевенската детска градина „Слънце“, където се състоя открит урок по пчеларство. По разбираем за децата начин беше обяснено и значението на пчелите за живота на Земята.

На малчуганите бяха показани макет на кошер, живи пчели, които бяха донесени в специален съд и уреди за вадене на мед. Децата видяха с какви шапки пчеларите се предпазват от ужилване, как изглеждат медните пити.

За предаването „Закуска на тревата“ по БНР Димитър Костадинов разкава как вече 5 години провежда подобни срещи с деца и ученици. Той има зад гърба си 60 години опит като пчелар и с радост разказва какви са ползите от консумацията на мед, как се отглеждат пчели и колко са важни те за нас. Освен интересно поднесената информация малчуганите получават и по едно малко бурканче мед. Целта на пчеларя е да събуди любовта на децата към пчелите и природата, да им обясни как е най-добре да консумират меда и пчелните продукти, за да са здрави и силни. Важно е някои да ги провокира, за да пожелаят да се хранят правилно.

Какво разказва детето, което помага в беседите и мечтае да бъде пчелар?

Откритите уроци в полза на децата са на различни теми. За тях е важно от рано да научат как да пазят природата чиста, къде да хвърлят боклука, как да се грижат за здравето си, за растенията и животните.

В открития урок помощник на Димитър Костадинов е бил и първокласникът Боян Василев. Детето споделя, че харесва пчелите, защото му дават мед и мечтае да гледа кошери в Балкана. Малчуганът вече има опит във ваденето на мед, тъй като помага на баща си и дядо си.

Родителите на Боян подкрепят инициативата и разказват, че именно семейството е важно, за да се изградят навиците на здравословното хранене. То трябва да е природосъобразно, защото по-ценно от чистите природни продукти няма.

В беседите си Димитър Костадинов споделя соята рецепта за енергийна напитка. Тя се състои от 1 кг лимони и 1 кг. мед. Той разказва на децата, че навършилите 6 години могат да я консумират сутрин и вече в количества по една малка кафена чашка.

 

Сродни публикации