В Румъния ще откриват научен център за борба с АЧС » Съвети в земеделието

април 13, 2024

В Румъния ще откриват научен център за борба с АЧС

прасе

Акценти

  • Покана за участие в румънския научен център за борба с болестта беше отправена и към специалисти от нашата страна

Съвместно трябва да работим, за да ограничим разпространението на вируса

Високо устойчивият вирус на Африканска чума по свинете застрашава все повече животните у нас. Това наложи необходимостта от съвместна работа с румънските компетентни органи. Така може да се осигури по-добра защита и ограничаване на разпространението му.

Вчера в Силистра беше извършена проверка за спазването на мерките за безопасност и защита. След нея министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с румънските си колеги. Петре Дея – министър на земеделието и селските райони и Йоан Деш – министър на водите и горите изразиха своята готовност да съдействат на страната ни. Те ще споделят своя опит натрупан в борбата с болестта. И в двете държави са предприети мерки за дезинфекция на ГКПП пунктовете, конфискуват се и се унищожават всички продукти със и от свинско, които биват задържани там. Въпреки изградената ограда по сухопътната ни граница със северната ни съседка преди броени дни и у нас беше регистриран първия случай на зараза с болестта.

Поради високата заболеваемост в световен мащаб и нарастващия брой на заразените животни в Румъния е необходимо да се вземат общи, съвместни мерки за борба с вируса. Очаква се броя на умъртвените свине в северната ни съседка да достигне 300 000. Там вече тече подготовка по откриването на научен център за борба с болестта. Покана за участие в него беше отправена и към специалисти от нашата страна.

 

Сродни публикации