Отглеждане на хризантеми » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Отглеждане на хризантеми

Акценти

  • С помощта на телена рамка стелещите се стъбла могат да се оформят красиво - в края на лятото и есента множество съцветия покриват стъблата

В последните години саксийната хризантема се превърна в стаен любимец.

Специалистите използват растежни регулатори, за да забавят растежа й и я държат на тъмно, за да я накарат да цъфти към определена дата. Ето защо може да намерите цъфнали хризантеми по всяко време на годината.

Високи са около 30 см, съцветията са големи и ги има във всички багри освен в синьо. Ако изберете растението внимателно и ако се грижите правилно за него, то ще цъфти 6-8 седмици. В магазина търсете екземпляр с малко отворени съцветия и с много пъпки. У дома поставете саксията в хладна стая на перваз, където ще го грее слънце сутрин или привечер. Сортовете Margurita, Charm и Cascade са редки.

За разлика от обикновените сортове на Х. морифолум, които се отглеждат в оранжерии, саксийната хризантема обикновено се избира по баграта, а не по името на сорта. Charm е сорт на Х. морифолум, който цъфти толкова обилно през лятото и есента, че листната маса почти не се вижда. Съцветията му са бели, оранжеви, жълти, розови или червени. Ще трябва да си отгледате собствени растения от семена – същото важи и за хризантемата Cascade. С помощта на телена рамка стелещите се стъбла могат да се оформят красиво – в края на лятото и есента множество съцветия покриват стъблата. „Бебето“ на стайните хризантеми е Mini-Mum (прости съцветия, височина 15-20 см). „Маргаритите“ (Х. фрутесценс) обикновено цъфтят през лятото. Дискът на всяко съцветие е жълт – лигулите са бели, жълти или розови.

Температура: хладно – идеалната температура е 10-15ºС.

Светлина: ярката светлина е от съществено значение, но трябва да предпазвате от обедното слънце.

Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна; може да се наложи да поливате няколко пъти в седмицата.

Влажност на въздуха: от време на време пулверизирайте листата.

Грижи след прецъфтяване: повечето растения се изхвърлят, но саксийните хризантеми могат да се засадят в градината, където ще възстановят нормалния си ритъм на растеж и развитие.

Размножаване: саксийните хризантеми оставете на професионалистите; за Marguerte – в началото на лятото направете стъблени резници; за Charm и Cascade – засейте семена напролет.

Източник: gradinata.bg

 

За автора

Сродни публикации