Отглеждане на салатно/червено цвекло » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Отглеждане на салатно/червено цвекло

Акценти

  • За отглеждантео на салатно/червено цвекло почвата трябва да се подготви през есента

Хранителен състав и здравословни ползи от консумацията на салатно/червено цвекло

В хранителния състав на салатното цвекло влизат редица минерали и витамини. То съдържа желязо, калий, калций, магнезий, манган, натрий, селен, фосфор и др. Богат източник е на бетаин, витамините А, С, Е, К1 и част от групата В. Червеното цвекло е известен лек за редица болести. Консумацията му подпомага възстановяването на черния дроб, подобрява състоянието на далака и жлъчката. Препоръчва се за хора, които страдат от анемия, атеросклероза, диабет, затлъстяване, запек. Подпомага пречистването на организма, свалянето на лошия холестерол, премахването на пърхота. Използва се и като антиоксидант за подобряване здравословното състояние на раковоболни хора. Цвеклото може да се консумира под формата на салати, сокове, супи, ядливи са не само кореноплодите, но и листата.

Ботанически особености и изисквания към външните условия

Салатното или червеното цвекло е двегодишно растение. През първата година от развитието му се образува кореноплодът, а през втората – цветоносното стъбло.

Особеното при салатното цвекло е, че кореноплодите могат да бъдат с кръгла или удължена форма. Те са обагрени в червено, а при напречен разрез се наблюдават по-светли и по-тъмни червени кръгове.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации