Отглеждане на маслини във вертикални ферми » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Отглеждане на маслини във вертикални ферми

Акценти

  • До момента вертикалните ферми са използвани основно за отглеждане на зеленчуци

Вертикалните ферми най-често се използват за отглеждане на зеленчуци и доста по-рядко за отглеждане на дървета. От това се възползват от гръцката компания Green Investment Group. Те успяват да създадат малко маслиново дръвче, опаковано за да пътува по цял свят.

Всичко започва преди години след изпращането на малко маслиново дръвче като сувенир в Канада. 8 години по-късно Василийос Ципас, основател на компанията разполага с готов продукт. Към настоящия момент той се продава в 22 страни.

Това е напълно истинско маслиново дърво, опаковано в специална кутия. Така то може да издържи 58 дни без вода, светлина и тор. Дръвчето е изключително компактно и тежи само 200 грама.

За да оптимизират процеса по производство, от компанията прилагат иновативен метод за клониране, който ускорява процеса на възпроизводство до пет пъти по-бързо и същевременно е пет пъти по-евтин в сравнение с конвенционалните методи.

Маслиновите дръвчета могат да се отглеждат във вертикални ферми, чиято производителност може да достигне 230 дървета и 1000 растения на 1 кв. м.

Според компанията пазарът може да погълне до 1 000 000 броя годишно, което е и причината да търсят възможности за разширяване на бизнеса. Затова гръцкия производител търси допълнително финансиране, като се надява и на разширение на продуктовата гама.

 

Сродни публикации