Отглеждане на лозя. Сортове » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Отглеждане на лозя. Сортове

Акценти

  • Когато въздухът е сух, устицата по листата се затварят, за да намалят изпарението

Отглеждане на лозя. Сортове

Лоза (Vitis) е род от семейство Лозови (Vitaceae). Разпространени главно в Северното полукълбо, рода включва към 60 вида, най-вече Европейска винена лоза (Vitis vinifera). С голямо стопанско значение, с широко приложение в бита ни, консумиращо се в прясно състояние – грозде, или преработено – вино.

Хората отглеждат лозата от 3500 години. Днес са познати около 5000 сорта лози. Този пълзящ храст достига височина от 3-4 метра. Дава кисело-сладки плодове със зелен, жълт, червен или черен цвят, съдържащи семки. Лозата вирее най-добре в умерени слънчеви климати. Понася добре сушата и температурните промени, но е застрашена от измръзвания, слани и продължителни валежи при растежа. Освен климатичните условия обаче лозата трябва да се бори и с един друг голям враг – насекомите. Най-голяма опасност за нея представляват червените паяци и филоксерата.

Температура

Температурните условия са от изключително важно значение за развитието на лозата,а оттам и за добива и неговото качество. Лозата е растение на умерения климат и се развива нормално в страните с ясно изразена смяна на сезоните. Расте и се развива през пролетта и лятото до късна есен, но й трябва относително студено време, за да прекара в зимен покой. Затова я няма в страните с тропичен климат. Гроздето узрява най-добре в райони с тихи дълги есени, които осигуряват около 200 дни вегетация. Най-благоприятна температура за лозата е 25-30°С., а температурната сума е добре да бъде 3500-4000°С. Колкото и да е топлолюбива, лозата не обича горещините. Температури над  благоприятните 25-30°С започват да се отразяват зле, а от 40-42°С могат да причинят пригори по листата и зърната. При ниски температури лозата издържа до около -17°С.

Почвена и въздушна влажност

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации