
Краставиците на открито се отглеждат в две производствени направления – средно-ранно и късно производство. Отглеждат се дългоплодни, среноплодни краставици и корнишони (късоплодни краставици)
1. ИЗБОР НА СОРТ
От дългоплодните салатни сортове се препоръчват Гергана и Вихра, от средноплодните Мидори, а от късоплодните – Победа, Левина, Тони, Калиопа и Катя. При сортовете корнишони съществува много голям избор, предимно от внос.
Сортът Вихра е оранжериен тип краставица, но в домашната градина може да се отглежда на открито.
2. ИЗБОР НА ПОЧВЕН УЧАСТЪК
Почвите трябва да са плодородни, структурни и запасени с хранителни вещества. Подпочвените води да са на голяма дълбочина (2-2,5 м). Препоръчително е да се избягват песъчливи почви, растенията се развиват слабо, дават незадоволителни добиви, а образуваните плодове са с ниско качество. Тежките почви са крайно неподходящи за отглеждане на краставици. На такива почви в повечето случай растенията загиват или закъсняват с развитието си. За предпочитане е почвените участъци да са с южно или югоизточно изложение. Много важно е да са защитени от ветровете. Откритите, изложени на продължителни и сухи ветрове места не са подходящи за краставиците. Силните ветрове разкъсват листата и разместват стъблата, което причинява смущения в растежа и развитието на растенията. При такива условия не става нормално опрашване и оплождане на цветовете, младите завръзи окапват или се получават дребни деформирани плодове.