Акценти
- Фасула се напада от много болести, но най – важните са бактериозите, антракнозите и кореновото гниене
Подготовка на площта.
Зеленият фасул е сравнително по – невзискателен към предшественика. Много благоприятно е неговото развитие след краставици, зеле, картофи. Също добри предшественици са зърнено – житните и кореноплодните култури. Не бива да се отглежда като монокултура, да не идва по – рано от четири години на същото място. Площите трябва да са подравнени и с подходящ наклон при отглеждането на зелен фасул с гравитачно поливане. Непосредствено след прибирането на предшественика площите се обработват с дискова брана. С тази обработка се унищожават растителните остатъци и се заравняват поливните бразди. На силно и некачествено обработени площи след оран с лемежен плуг добри резултати се получават с почвообработваща фреза.
Сеитба на зелен фасул
Засява се до 20 – ти юли. Когато липсва почвена влага, се полива преди сеитба. При условията на дъждуване и на площи, чисти от плевели, фасулът се засява на четири редови ленти и по схемата 70 + 30 + 30 + 30/5 – 8 см. Сеитбената норма е 8 – 10 кг. на декар. Дълбочина на сеитба 5 – 6 см със сеялка за точна сеитба.