Отглеждане на дини и пъпеши на открити площи » Съвети в земеделието

декември 01, 2020

Отглеждане на дини и пъпеши на открити площи

Акценти

  • Важно технологично звено при отглеждането на дините и пъпешите на полето е опазването на растенията от болести и неприятели

Дините и пъпешите са традиционни за българското градинарство зеленчукови култури. Техните плодове инат отлични вкусови качества и са обект на засилено търсене, и масова консумация през летните месеци. През този период на годината те се приемат след предварително охлаждане. Имат изключително освежаващо, и благотворно въздействие върху човешкия организъм. Консумацията им засилва усещането за естествена наслада от приетата храна. Това е много важно условие за рационално и здравословно хранене.

Независимо от съществуващите традиции и богатия практически опит, често при отглеждането на двете култури се допускат пропуски от технологичен характер, поради несъобразяване с биологичните им особености. В резултат на това растенията формират по-ниски добиви.  Получената продукция пък е с влошени хранително-вкусови качества.

Сортове

Основно за нашата страна е средно ранното производство на дини и пъпеши. При него растенията се отглеждат чрез директна сеитба.  Продукцията постъпва на пазара през месеците юли, август и септември. От предлаганите в специализираните магазини сортове дини внимание заслужават Боряна, Кримсон суит, Луна и Кенди. Последните три са устойчиви на фузарийно увяхване. Всичките са толерантни на антракноза. Атрактивни при сорта Кенди са много едрите плодове. Те имат удължено овална форма, а средната им маса е между 10-13 кг. 

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации